History Gk Important Questions & Answer for IAS, State PSC, SSC and Other Competitive Exams

In this post, Examsaga provides History Gk Important Questions & Answer for IAS, State PSC, SSC, and Other Competitive Exams pdf. Here Examsaga added all the latest Indian History important questions being asked in exams like SSCCL, CHSL, CPO, MTS UPSC, and others.

History Gk Important Questions & Answer for IAS, State PSC, SSC, and Other Competitive Exams

If you are preparing for competitive exams like SSC cgl, chsl, cpo, mts, ias supertet or etc then you must practice History gk important questions quiz

In these examinations, history questions come under gk/gs sections. If you want to score well and want to have command on history questions then you must practice all History Gk Important Questions & Answer that are given below.


history-gk-quiz-questions



History is divided into three parts -
  1. Ancient History
  2. medieval History
  3. Modern History
We provide you history gk previous year questions & answer category-wise ancient history important questions, medieval important history questions and ancient important history questions

Ancient History Gk Important Questions & Answer

Examsaga provides some best important ancient history gk questions based on previous year history questions asked in  IAS, State PSC, SSC, and Other Competitive Exams.

In ancient history, we covered the Stone age, Mesolithic age, Neolithic age, metal age, Indus valley civilization, Harappan Civilization, Buddhism Jainism,Magadha empire, Maurya Dynasty,Gupta Dynasty or etc.

history-gk-quiz-questions


Ancient history gk quiz-


Q1.The earliest city discovered in India was

(a) Harappa
(b) Punjab
(c) Mohenjo Daro
(d) Sindh

Ans-(a)

Q2. Epigraphy means

(a)The study of coins
(b)The study of inscriptions
(c)The study of epics
(d)The study of geography

Ans-(b)

Q3. Which among the following has not been found in the excavation of Harappa sites?

(a)Drains and well
(b)Fort
(c)Reservoirs
(d)Temple with Shikhar

Ans-(d)

Q4.The Harappan Civilization was discovered in the year

(a) 1935
(b)1942
(c) 1901
(d) 1922

Ans-(d)

Q5. The organic relationship between the ancient culture of the Indus valley and Hinduism of today is proved by the worship of

(a) Pashupati Indra and the Mother Goddess
(b) Stonestreesandanimals
(c)Vishnu and Lakshmi
(d)Siva and Sakti

Ans-(b)

Q6. Which was the only Indus site with an artificial brick dockyard?

(a) Lothal
(b) Kalibangan
(c) Harappa
(d) Mohenjo Daro

Ans-(a)

Q7.Which of the following domesticated animals was absent in the terracottas of the Indus civilization?

(a) Buffalo
(b) Sheep
(c) Cow
(d) Pig

Ans-(c)

Q8.The language used to write source materials in ancient time was

(a) Sanskrit
(b) Pali
(c) Brahmi
(d) Kharosthi

Ans-(b)

Q9.Lothal is a site where dockyards of which of the following civilization were found?

(a)Indus Valley
(b)Mesopotamian
(c)Egyptian
(d)Persian

Ans-(a)

Q10.The first metal used by man was

(a) Alumunium
(b) Copper
(c) iron
(d) Silver

Ans-(b)

Q11.Of the following scholars who was the first to discover the traces of the Harappan Civilisation?

(a)SirJohnMarshall
(b)R. D. Banerji
(c)A Cunningham
(d)DayaRamSahani

Ans-(c)

Q12.Who amongst the following is associated with the study of the Harappan Civilisation?

(a)Charles Mason
(b)Cunningham
(c)M. Wheeler
(d)M.S.Vats

Ans-(d)

Q13.The Megalithic culture (500B.C. A.D. 100) brings us to the historical period in South India.The Megaliths used

(a)weapons made of stone
(b)tools & implements made of stone
(c)graves encircled by big pieces of stones
(d) articles of daily use made of stone

Ans-(c)

Q14.Which ruler murdered his father Bimbisara to ascend the throne?

(a) Ashoka
(b) Ajatasatru
(c)Kanishka
(d) Simukha

Ans-(b)

Q15.The monk who influenced Ashoka to embrace Buddhism was?  (SSC CGL, 2010)

(a) Vishnu Gupta
(b) Upa Gupta
(c) Brahma Gupta
(d) Brihadratha

ANS (b)


Q16.Tripitaka is the religious book of

(a)Jains
(b)Buddhists
(c) Sikhs
(d) Hindus

Ans-(b)

Q17.Charak was the famous court physician of

(a) Harsha
(b) Chandra Gupta Maurya
(c) Ashoka
(d) Kanishka

Ans-(d)

Q18.The Greeks were driven out of India by

(a)Chandra Gupta Maurya
(b)Chandra Gupta Vikramaditya
(c)Ashoka
(d)Bindusara

Ans-(a)

Q19.The Greek ambassador sent to Chandragupta Maurya's Court was :  (SSC CGL, 2011)

(a) Kautilya
(b) Seleucus Nicator
(c) Megasthenes
(d) Justin

ANS (c)

Q20.Prince of Pilgrims was the name attributed to

(a) Fahien
(b) Itsing
(c) Eiuen Tsang
(d) Megasthenes

Ans-(b)

Q21.Kalinga war took place in the year

(a)261 BC
(b)263BC
(c)232 BC
(d)240 BC

Ans-(a)

Q22.The famous poet Kalidasa lived in the court of

(a)Chandra Gupta
(b)Samudra Gupta
(c)Kumara Gupta
(d)Chandra Gupta

Ans-(d)

Q23. Mention the place where Buddha attained enlightenment ?  (SSC CGL, 2011)

(a) Sarnath
(b) Bodh Gaya
(c) Kapilavastu
d) Rajgriha

ANS (b)

Q24. The Asokan Edicts were deciphered first by: (SSC CGL, 2012)

(a) Sir John Marshall
(b) Sir William Jones
(c) Charles Wilkins
(d) James Princep

Ans (d)

Q25.Varahamihira was

(a)An Astronaut
(b)A Space Shuttle
(c) A Power Station
(d)An ancient astronomer

Ans-(d)


Medieval History Gk Important Questions & Answer

Medieval history is most important from the competitive exam point of view.In SSC CGL,CHSL exams ask many questions from medieval history gk questions.

We provide on the basis of previous year history questions some best medieval history gk important questions and answer You can also download the pdf of history gk important questions.

Medieval history  Topics are-

Delhi Sultanate-Slave Dynasty,khilji Dynasty,Tuhlaq Dynasty,Sayyid Dynasty,Lodhi Dynasty

Mughal Period-
Babur,Humayun,Akbar,Jahangir ShahJahan,Aurangzeb

Marathas-
Sivaji


history-gk-quiz-questions


Medieval History gk Quiz

Q1. Lakh Baksh was a title given to the ruler-

(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Raziya
(d)QutubuddinAibak


Ans-(d)

Q2.The foreign traveller who visited India during the Mughal period and who left us an experts dscription of the Peacock Throne was

(a)Geronimo Verroneo
(b)Omrah Danishmand Khan
(c)Travemier
(d)Austin of Bordeaux


Ans-(c)

Q3.Amir Khusrau was a musician and

(a) Sufi saint
(b) Persian and Hindi writer and scholar
(c)historian
(d)All of the above


Ans-(d)

Q4.Arrange the following in chronological order :  (SSC CGL, 2010)

1. Tughlaqs
2. Lodis 3. Saiyids
4. Ilbari Turks
5. Khiljis

(a) 1, 2, 3, 4, 5
(b) 5, 4, 3, 2, 1
(c) 2, 4, 5, 3, 1
(d) 4, 5, 1, 3, 2

ANS (d)

Q5.The famous Kohinoor diamond was produced from one
of the mines in

(a) Orissa
(b) Chhota Nagpur
(c) Bijapur
(d) Golconda


Ans-(d)

Q6.Which of the following was not ordered byAlauddin Khilji to control black marketing and hoarding?

(a)Land revenue should be collected in kind
(b)Cultivators should sellthe harvested crops on the
field only
(c)Merchants shouldsell all commodities inthe open
(d)More privileges should be given to Khuts and
Muqadd ams

Ans-(d)

Q7.The Qutub Minar was completed by the famous ruler

(a) Qutubuddin Aibak
(b) Iltutmish
(c) Firoz ShahTughlaq
(d) Alauddin Khilji


Ans-(b)

Q8.Coronation of Shivaji took place in

(a)1627 A.D.
(b) 1674 A.D.
(c)1680A.D.
(d)1670 A.D.


Ans-(b)

Q9.TheMuslim adventurer who destroyed the Nalanda University was

(a)Allauddin Khilji
(b)Muhammad bin Tughlak
(c)Muhammad bin Bhaktiyar
(d)Muhammad bin kashim


Ans-(c)

Q10.The first Muslim women who ruled Northern India was

(a)Razia Sultana
(b)Mumtaz
(c)Nurjahan
(d)None of the above


Ans-(a)

Q11.Which Battle laid the foundation of Mughal rule in India?

(a)Battle of Plassey
(b)Battle of Talikota
(c)First Battle of Panipat
(d)Battle of Haldighati


Ans-(c)

Q12.The court language of the Mughals was

(a) Urdu
(b) Hindi
(c) Arabic
(d) Persian


Ans-(d)

Q13.Name the language that was designated as the Camp
Language during the Medieval Period

(a) Sanskrit
(b) Pali
(c) Hindi
(d) Urdu


Ans-(d)

Q14.Khalsa Panth was created by Guru Gobind Singh in which
year ?

(a)1599
(b)1707
(c) 1699
(d) 1657


Ans-(c)

Q15.In which of the following towns is Moti Masjid situated

(a) Agra
(b) Jaipur
(c) Lahore
(d) Ahmedabad


Ans-(a)

Q16.Which of the following pairs is incorrect ?

(a)Babar vs. Sangram Singh
(b)Sher Shah vs. Humayun
(c)ChengizKhanvs.AlauddinKhilji
(d)Akbar vs. Hemu


Ans-(c)

Q17. Which one of the following battles led to the foundation
of the Mughal rule at Delhi ?

(a)Third Battle of Panipat
(b)Second Battle of Panipat
(c)Battle pf Haldighati
(d)First Battle of Panipat


Ans-(d)

Q18.Who among the following attacked the Somnath temple?

(a)Mahmud of Ghazni
(b)Muhammad Ghori
(c)Iltutmish
(d)Qulbuddin Aibak


Ans-(a)

Q19.Prithviraj Chauhan was defeated by Mohd.Ghori in the
battle of

(a)Tarain in 1191 A.D.
(b)Tarain in 1192 A. D.
(c)Chandawar in 1193 A.D.
(d)Ranthambhor in 1195A.D.


Ans-(b)

Q20.Famous Battle of Talikota was fought in

(a)1565 A.D.
(b) 1575A.D.
(c) 1585A.D.
(d) 1570 A.D.


Ans-(a)

Q21.Sher Shah defeated Humayun and captured Gaur in the
battle of

(a)Ghaghra in 1529 A.D
(b)Chausa in 1539 A.D.
(c)Panipat in 1526 A.D.
(d)Khanwa in 1527 A.D.


Ans-(b)

Q22.When the rule of the Delhi Sultan began?

(a)1106 A.D
(b) 1206A.D
(c) 1306A.D
(d) 1406A.D


Ans-(b)

Q23.Tulsidas wrote Ram charit manas in the reign of

(a) Babur
(b) Akbar
(c)aurangzeb
(d)jahagir


Ans-(b)

Q24.TheTaj Mahal was built by

(a) Jahangir
(b) Shahjahan
(c) Sher Shah
(d) Nadir Shah

Ans-(b)

Q25.Who of the following became a member of the Din-ailahi?

(a)Todarmal
(b)Raja Birbal
(c)Raja Man Singh
(d)Tansen

Ans-(b)

Q26. The Lodi dynasty was founded by ?  (SSC CGL, 2010)

(a) Ibrahim Lodi
(b) Sikandar Lodi
(c) Bahlol Lodi
(d) Khizr Khan

Ans (c)

Q27. Who among the following was an illiterate ?  (SSC CGL, 2010)

(a) Jahangir
(b) Shah Jahan
(c) Akbar
(d) Aurangazeb

Ans (c)

Q28.Where did Aurangzeb die? (SSC CGL, 2013)

(a) Pune
(b) Aurangabad
(c) Ahmad Nagar
(d) Mumbai

Ans (c)

Q29. Which one of the following pair is not correctly matched ?  (SSC CGL, 2015)

(a) Akbar - Todarmal
(b) Chanakya - Chandragupta
(c) Vikramaditya - Chaitanya
(d) Harshvardhan - Hiuen Tsang

Ans(c)

Q30.Who introduced Mansabdari system in India? (SSC CGL, 2016)

(a) Babur
(b) Humayun
(c) Akbar
(d) Jahangir

Ans (c)

Modern History Gk Important Questions & Answer

In modern history gk we practice questions of 1857 revolt,indian national conress,Partition of benal,Swadeshi movement,Muslim leaue,Surat split,Rowlatt act,home rule movement, Jaliawala bah khilafat movement,etc.

Modern history plays an vital role in competitive exams like ssc,upsc,So examsaga provide some important modern history questions in pdf.

history-gk-quiz-questions


Modern History gk Quiz


Q1.The Khilafath Movement was V launched to protest against the humiliation of

(a)The Turkish Caliph
(b)Aga Khan
(c)Muhammad Ali Jinnah
(d)Abul Kalam Azad

Ans-(a)

Q2. Who was the founder of The Servants of India Society? (SSC CGL, 2010)

(a) G..K. Gokhale
(b) M.G. Ranade
(c) B.G. Tilak
(d) Bipin Chandra Pal

Ans (D)

Q3. Mahatma Gandhi was profoundly influenced by the writings of ?  (SSC CGL, 2010)

(a) Bernard Shaw
(b) Karl Marx
(c) Lenin
(d) Leo Tolstoy

Ans (d)

Q4. The monk who influenced Ashoka to embrace Buddhism was?  (SSC CGL, 2010)

(a) Vishnu Gupta
(b) Upa Gupta
(c) Brahma Gupta
(d) Brihadratha

Ans (B)

Q5. Gandhi’s Gandhi March is associated with

(a) Khilafat Movement
(b) Civil Disobedience Movement
(c) Noncooperation Movement
(d) Quit India Movement

Ans-(b)

Q6.Who gave the title of Sardar to Vallabhbhai Patel?

(a) Rajaji
(b) Gandhiji
(c) Nehru
(d) M.A. Jinnah

Ans (b)

Q7. Who among the following was an illiterate ?  (SSC CGL, 2010)

(a) Jahangir
(b) Shah Jahan
(c) Akbar
(d) Aurangazeb

Ans (c)

8. Which Governor General is associated with Doctrine of Lapse ?  (SSC CGL, 2010)

(a) Lord Ripon
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Bentinck
(d) Lord Curzon

Ans (b)

Q9.Name the Pakistan Prime Minister who signed the Simla Agreement in 1972 ?

(a) Ayub Khan
(b)Yahya Khan
(c)Z. A. Bhutto
(d)Benazir Bhutto

Ans-(c)

Q10. Identify the European power from whom Shivaji obtained cannons and ammunition:  (SSC CGL, 2011)

(a) The French
(b) The Portuguese
(c) The Dutch
(d) The English

Ans (b)

Q11. The call of "Back to the Vedas" was given by: (SSC CGL, 2011)

(a) Swami Vivekananda
(b) Swami Dayanand Saraswati
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Raja Ram Mohan Roy

Ans (b)

Q12. Simon Commission was boycotted by the nationalist leaders of India because: (SSC CGL, 2011)

(a) they felt that it was only an eyewash
(b) all the members of the Commission were English
(c) the members of the Commission were biased against India
(d) it did not meet the demands of the Indians

Ans (b)

13. Who among the following British persons admitted the Revolt of 1857 as a national  revolt? (SSC CGL, 2011

(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Canning
(c) Lord Ellenborough
(d) Disraeli

Ans (d)

Q14. Which of the following is called the 'shrimp capital of India'? (SSC CGL, 2011)

(a) Mangalore
(b) Nagapatnam
(c) Kochi
(d) Nellore

Ans (d)

Q15.Who was the other Congress leader who joined with Motilal Nehru to start the Swaraj Party in 1923?  (SSC CGL, 2013)

(a) G.K. Gokhale
(b) B.G. Tilak
(c) Chittaranjan Das
(d) M.K. Gandhi

Ans (c)

Q16. Who gave the title of "Mahamana" to Madan Mohan Malviya ? (SSC CGL, 2013)

(a) Bal Gandadhar Tilak
(b) Dada Bhai Naurozi
(c) Gopal Krishna Gokhale
(d) Mahatma Gandhi

Ans (d)

Q17. The System of Dyarchy was introduced in India in  (SSC CGL, 2011)

(a) 1909
(b) 1935
(c) 1919
(d) 1945

Ans (c)

Q18. The Editor of 'Young India' and 'Harijan' was (SSC CGL, 2011)

(a) Nehru
(b) Ambedkar
(c) Mahatma Gandhi
(d) Subash Chandra Bose

Ans (c)

Q19. Who of the following attended all the Three Round Table Conferences? (SSC CGL, 2011)

(a) B.R. Ambedkar
(b) M.M. Malavia
(c) Vallabhbhai Patel
(d) Gandhiji

Ans (a)

Q20.Arrange the following in chronological order: (SSC CGL, 2012)

I. Dandi March
II. Simon Commission
III. Poona Pact
IV. Gandhi Irwin Pact

(a) II, I, III, IV
(b) II, I, IV, III
(c) IV, III, I, II
(d) IV, III, II, I

Ans (b)

Q21. Who among the following first propounded the idea of Basic Education? (SSC CGL, 2012)

(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Mahatma Gandhi
(d) Dayanand Saraswati

Ans- (c)

Q22. Which of the following cereals was among the first to be used by man?  (SSC CGL, 2012)

(a) Rye
(b) Wheat
(c) Barley
(d) Oat

Ans (b)

Q23. The treaty of Versailles restored Alsace-Lorraine to: (SSC CGL, 2012)

(a) Italy
(b) Britain
(c) France
(d) Belgiun

Ans (c)

Q24. Who was the founder of the Aligarh Movement ? (SSC CGL, 2012)

(a) Syed Amir Ali
(b) Maulvi Chiragh Ali
(c) Sir Syed Ahmed Khan
(d) Abdul Halim Sharar

Ans (c)

Q25.  Non-violence as taught and practised by Mahatma Gandhi is rooted in the Indian Doctrine of (SSC CGL, 2012)

(a) Swaraj
(b) Swadeshi
(c) Satyagraha
(d) Ahimsa

Ans (d)

Download-History-gk-important-questions-pdf
Download-History-gk-important-questions-pdf


These History Gk Important Questions & Answer for IAS, State PSC, SSC, and Other Competitive Exams must practice by an aspirant who wants to make history gk strong.  

Post a Comment

0 Comments