English Pedagogy Objectives Part 1

English Pedagogy Objectives Part 1

Here ExamSaga provides chapter wise objective questions of English Pedagogy that are important and often come in exams like ctet and uptet etc. Examsaga also provides chapter wise notes of English Pedagogy.


English Pedagogy Objectives:



1. Learning a language is a
a) Gradual process
b) Last process
c) Instant process
d) All-inclusive process

Ans-a

2.  Etymology is:
(a) science of Pedagogy.
(b) science of study of language.
(c) science of meaning of words.
(d) science of knowing the origin of words.

Ans-d

3. for English as a second language acquisition – poor – environment is one where
a) English language is used only in classrooms
b) English is not spoken at home at all
c) Access to English learning material is unavailable to students
d) None of the above

Ans-c
4. Study of meaning in a language is known as 
a) Syntax
b) Semantics
c) Morphology
d) Linguistic

Ans-b
5. The best way to develop a child’s vocabulary at initial stage is to
a) Leave the child alone with story books
b) Make him go to school at very young age
c) Engaging in talks with the child and reading out loud
d) Show the child various programs on TV

Ans-c

Related Posts:-


6.______is perquisite to learning  English.
a) Knowledge of grammar
b) Motivation
c) Reading stories
d) Cramming words and their meaning.

Ans-b

7. Teachers do not give the meaning of new words to learners directly because
a) Learners do not like to be given the meaning of words
b) It prevents learners from discovering the meaning through puzzling out using clues
c) Learners already known the meaning of words
d) Vocabulary will not be enriched

Ans-b

8. A good teachers is one who 
a) Gives them ample opportunity to learn
b) Gives them useful information
c) Explains concept and principles
d) Gives printed notes to students

Ans-c

9.when language development is a deliberate and conscious effort,languages is 
a) Honed
b) Brushed
c) Learned
d) Acquired

Ans-C

10. The major objective of teaching English at primary level is
a) Using English in different situations of life
b) Speaking English in British accent
c) Scoring good marks in exam
d) Knowing the grammar of English

Ans-a

11.When a child learns a language naturally without much practice it is called
a) language generalization
b) language adaption
c) language learning
d) language acquisition

Ans-d

12.Motivation is an important factor in language learning .gor example in class vi _____may be done.
a) Memorization and use of necessary vocabulary
b) Systematic analysis and use of structures
c) Use of visual devices and games – like exercise
d) Use of mother-tongue as the medium

Ans-d


13. According to Piaget, learning occurs due to 
a) Inborn speaking abilities
b) Stimulus recognition
c) Assimilation and adaption
d) Scientific investigation

Ans-d

14.Active vocabulary consists of words which are__
a) Used often
b) Phonological  and lexical
c) Used occasionally
d) Difficult to pronounce

Ans-a

15. According to the constitution of India English is a/an
a) Link language
b) Official Language
c) Window Language
d) Associate official language

Ans-d

16. There are 44 sounds in English. Out of these, how many sounds are vowels and how many are consonants respectively?
(a) 20, 24
(b) 5, 39
(c) 22, 22
(d) 10, 34

Ans-a

17.  The study of words and their meanings is known as
(a) semantics
(b) linguistics
(c) phonetics
(d) syntax

Answer: (a)